mandag den 1. juni 2009

Hvor sød er du egentlig

Hver dansker spiser i gennemsnit 40-50 kg sukker om året. Rigtig mange elsker den søde smag og har svært ved at sige nej tak når de får tilbudt de hurtige kulhydrater så som sukker, slik, og stivelsesrige fødevarer (f.eks. alm. hvedemel, hvidt pasta, hvide ris osv.). De fleste ved endelig godt, at det ikke er sundt. Men hvor usundt er det egentligt og hvad gør sukker ved os fysisk og psykisk.

Sukker er vanedannende ligesom narkotika
Det er ikke så underligt, at det er svært at sige nej tak til sukker og andre hvide varer. Når vi spiser sukker stiger hjernens indhold af serotonin og endorfin. Serotonin og indorfin er hjernens budbringere af "det gode humør". Så når vi spiser en pose sukkerfyldt slik gør det os altså i bedre humør.
Det kan være at du nu tænker, det lyder da meget fint. Desværre kan man blive afhængig af dette humørkick, lige som en narkoman er afhængig af det kick som f.eks. heroin eller amfetamin giver. For nogen sker der det, at når humørkicket fordufter afløses det at tungsind og depressive tanker.

Tegn på sukkerafhængighed kan f.eks. være:
• Svært ved at lade det søde være
• Trang til større og større mængder
• Stopper ikke før pakken er tom
• Skjuler hvor meget slik, kage osv. du spiser
• Spiser det helst alene
• Gemmer slikpapiret så andre (mand, kone, børn, kollegaer) ikke ser det

Blodsukkeret og sundhed
Hvis afhængighed og tungsind ikke er nok, er der også de sundhedsmæssige aspekter af at indtage forarbejdet sukker og stivelsesrige fødevarer. Når vi indtager denne form for mad, vil der i kroppen ske en hurtig og høj stigning i vores blodsukker. Hver gang vi spiser noget der får vores blodsukker til at stige, udskiller kroppen insulin. Insulin er et hormon der hjælper blodsukkeret med at komme ind i cellerne, hvor det så kan omdannes til energi i cellernes energifabrikker.

Hormonerne i vores krop har et sammenspil som man kan sammenligne med et symfoniorkester. Hvis et hormon er ude af balance vil det påvirke hele sammenspillet. Når der sker en hurtig og høj stigning af blodsukkeret skal kroppen arbejde hårdt for at få blodsukkeret ned på et normalt niveau igen. Det gør den ved at generere et højt niveau af insulin, som kan skabe ubalancen i kroppen. Man ved at der er sammenhæng mellem højt blodsukker, høje insulin niveauer, overvægt, øget ældning og forekomst af sygdomme.

Tegn på for højt sukker indtag kan være:
• Overvægt
• Topmave
• Øget produktion af LDL kolesterol
• Oppustet mave
• Slap hud
• Rynker
• Bumser
• Koncentrationsbesvær
• Hovedpine
• Humørsvingninger
• Aggression
• Søvnproblemer
• Svedeture
• Tungsind og depressive tanker

Mad uden næring
Når man forarbejder og raffinerer de naturlige fødevarer, sker der et markant fald af næringsstoffer i maden. I raffineret sukker er indholdet af vitaminer og mineraler lig nul, og i hvidt hvedemel er der sket en kraftig reduktion af samme. Faktisk er det nødvendigt for kroppen at bruge af dens små mængder oplagrede b-vitaminer for at kunne omsætte de raffinerede produkter. Der udover er de sunde fibre fjernet fra kornet, så man kan få den "fine" hvide mel. Fibre er bl.a. med til at få vores mave til at fungere og føre affaldsstoffer ud af kroppen.

Kom ud af dit sukkerhelvede
1. priotet for dig, der ønsker at skære ned på dit sukkerforbrug er at holde dit blodsukker stabilt. Det kan gøres ved at spise (4-6) små måltider fordelt over dagen. Spis grønt, groft og sørg for at få noget godt protein og sundt fedt til dine måltider.
Hvis du har et afhængighedsforhold til sukker kan den eneste udvej være helt at holde dig fra sukker, i hvert fald for en periode.

Hvad kan du få ud af at minimere dit sukkerforbrug og spise sundt:
• Flottere hud
• Slankere krop
• Mere energi
• Balance i kroppen
• Forebygge sygdomme
• Færre bumser eller slet ingen
• Fast hud, færre rynker
• Bedre søvn
• Reducere appelsinhud
• Bedre fordøjelse
• Bedre koncentration
• Mere fokus og klar i hovedet
• Bedre humør, mere glæde
• Mere energi og veltilpashed
• Mere fred, harmoni og balance
• Mindre centimetermål i taljen og på lår…

Ingen kommentarer:

Send en kommentar